Lotte Warmoeskerken


“De dierlijke mens”

Kunnen dieren en mensen samenleven? Hoe kan de band tussen een huisdier en zijn baasje versterkt worden? Waarom worden dieren doorgaans in veel te kleine hokjes gestopt? Dit zijn een aantal vragen die ik mezelf gesteld heb omdat ik toch sterke twijfels heb bij de huidige vormen van dierenhuisvesting.

Tot dit uitgangspunt ben ik gekomen door middel van het bestuderen van de woning van mijn overgrootouders. Wat mij vooral bijgebleven is aan hun bescheiden huisje in Kalmthout is het konijnenhokje in de tuin. Als kind bezocht ik mijn ‘moemoe en vava’ elke zondag en heb ik dus een sterke en intieme band opgebouwd met de 2 konijnen in de tuin. Als kind al vond ik het niet rechtvaardig dat ik de hele tuin voor mijzelf had en de konijntjes nooit hun hokje mochten verlaten. Mij baserend op deze herinnering heb ik mijn centrale onderzoeksvraag geformuleerd: ‘kan er een beter evenwicht gesteld worden tussen de ruimte die in architectuur aan de mens en aan het dier besteed wordt? En kunnen de gedragingen van mens en dier elkaar beïnvloeden?

Tijdens de eerste periode van het onderzoeksproces heb ik enerzijds de woning van mijn grootouders onderzocht, maar langs de andere kant mij sterk gefixeerd op de bestaande vormen van huisvesting voor dieren. In deze fase heb ik besloten dat ik absoluut verder wil met de gegeven woning van mijn overgrootouders, die als een soort van statement moet dienen tegen bepaalde bestaande methoden van fabricatie van dierenhokjes.

Om mijn onderzoek te vervolledigen heb ik mij verdiept in mijn favoriete kinderboek ‘Het Toverdorp’*, waarin het verhaal verteld wordt van 2 kinderen die wonderbessen eten en even groot worden als de konijntjes in het bos. Dit verhaal bevat verscheidene elementen die het verschil tussen mens en konijn aanduiden. Ook ben ik gaan kijken naar reeds bestaande architectuur voor dieren zoals onder andere het ontwerp ‘Pig City’ van MVRDV en verschillende voorbeelden uit the London Zoo en the Copenhagen Zoo**. Wat echter kenmerkend was voor deze voorbeelden is het feit dat de dieren op afstand geplaatst worden en er bijgevolg nog steeds een grote kloof tussen mens en dier ontstaat.

 

Mijn werkmethode bestaat grotendeels uit het bouwen van maquettes die een natuurlijke sfeer dienen uit te stralen. In mijn ontwerp heb ik 2 cruciale benaderingen van architectuur trachten samen te brengen: de typische manier van bouwen van de mens (+) en het graven van een hol door konijnen (-). Daarom heb ik in mijn maquettes steeds zo natuurlijke mogelijke materialen proberen gebruiken zoals aarde en papier met verschillende texturen.

Er zitten veel verschillen in de architectuur die mensen toepassen om hun woning te bouwen en de manier waarop konijnen een hol maken. Ik wil de architectuur van mensen in verband brengen met het typische graven van konijnen en zo tot een oplossing komen waarbij mens en dier meer met elkaar in contact komen en meer van elkaar kunnen leren. Daarom heb ik mij in de ontwerpfase van de opdracht verdiept in het samenbrengen van konijn en mens. Hier is een variant op de woning uit ontstaan die ervoor zorgt dat mensen het gevoel krijgen in de vacht van een konijn te zitten. Deze woning zorgt ervoor dat de mens de buitenwereld kan ervaren vanuit het perspectief van een konijn en voelt wat het is om onder de grond te leven.

Mijn ontwerp zorgt ervoor dat mensen bewust kunnen worden van het feit dat de huidige manier van het fabriceren van dierenhuisvesting totaal niet aansluit bij de noden van het dier. Deze bewustwording is volgens mij de eerste stap in de richting van een betere band tussen mens en dier.

 

 

*

Referenties boeken:

– ‘Het Toverdorp’, uitgave: Vroom en Dreesman,
Illustraties van C. Busquets (1995)

**

Referenties architectuur:

–        The London Zoo : ‘Penguin Pool’ door Berthold Lubetkin (1934)

–        The London Zoo : ‘Snowdon Aviary’ door Cedric Price, Frank Newby en Anthony Armstrong-Jones (1964)

–        The Copenhagen Zoo : ‘Elephant House’ door Foster & Partners (2008)

–        ‘Pig City’ door MVDRV (1997 , niet gebouwd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s