Jessica Bolcaen

Patronaat – Park Ter Walle – Menen                                     Onveiligheid

Als project van mijn herinnering heb ik het patronaat gekozen. Dit is gelegen in Menen genaamd Park Ter Walle. Het is een soort opvang voor kinderen waar allerlei activiteiten georganiseerd worden. Elke grote vakantie moest ik er naartoe van men 6 jaar tot men 11 jaar, samen met men broer en neef.

Ik vertrok steeds van bij men meme thuis en nam de bus tot aan het patronaat.

Dit was voor mij eerder een negatieve ervaring, er was een onaangename sfeer, een onvertrouwde omgeving.

Hoe ik dit project heb aangepakt is als volgt verlopen.

Eerst heb ik volgens mijn herinnering schetsen gemaakt van de ruimte. En een duidelijke waarom vraag gesteld. Waarom deze ruimte precies een negatieve ervaring voor me was.

Dit omdat het een hele grote ruimte was, met grote grasvelden en bomen. Het was er niet afgesloten waardoor je gemakkelijk kon weglopen. Er was ook een donkere tunnel die vuil en beangstigend was. Ook omdat ik er geen vaste vrienden kon maken.

Daarna heb ik een grondplan gemaakt die ik gestructureerd heb ingedeeld, hier nog steeds met men herinnering in het achterhoofd. Hierop zijn enkele linken van architectuur gevolgd. Door de ruimte dan opnieuw te gaan opzoeken heb ik nieuwe plannen gemaakt en een inplatingsplan. Zo kon ik een maquette maken en enkele ruimtelijke schetsen, op een abstracte manier. Door een duidelijke onderzoeksvraag te stellen namelijk: ‘Wat zijn de landschappelijke elementen die het voor mij als kind onveilig maakte, onvertrouwd aanvoelde?’ Kon ik verder met men onderzoek waarbij ik enkele schetsen selecteerde die te maken hadden met die landschappelijke elementen zoals het onafgeslotene van de ruimte, de grote grasvelden, de grote speelzaal en de donkere tunnel. Daarbij heb ik een bepaald gevoel van vroeger en nu weergegeven. Het negatieve vroeger is abstract en zwart-wit, die beetje bij beetje meer detail heeft gekregen en kleur.

In de loop van de weken zou ik nog extra lagen toevoegen zoals personen die duidelijk aantonen dat het om een kinderopvang gaat en ook de exacte herinneringen met een bepaalde kleur weergeven op mijn abstracte beelden. De binnenruimte zal ik ook nog aanpakken met plannen, maquette en schetsen.

Zoals gezegd heb ik nu eerst en vooral mijn twee binnenruimtes aangepakt, namelijk de speelzaal en de EHBO-ruimte. De speelzaal werd niet enkel gebruikt om te spelen en te knutselen maar ook om er te eten. Er bevindt zich dus ook een eetruimte. Zoals je kan zien heb ik van de binnenruimtes plannen en maquettes gemaakt. Deze zijn nog steeds gemaakt volgens mijn herinnering.

Ik heb dan ook nog twee extra transparante folies toegevoegd aan mijn creatief werk. Dit was de toevoeging van kinderen en de specifieke herinnering. Door het vele experimenteren met de transparante folies ben ik tot een ander idee gekomen. Zoals je kan zien heb ik de folies niet meer naast elkaar geplaatst maar achter elkaar, dit zorgde voor een soort 3D effect. Door er een specifieke herinnering aan toe te voegen heb ik er nog een titel en een kort verhaaltje bijgeschreven.

Als tweede deel van onze opdracht is het de bedoeling dat je een ingreep doet in je ruimte. Ik heb vooral rekening gehouden met mijn onderzoeksvraag namelijk: ‘Wat zijn de landschappelijke elementen die het voor mij als kind onveilig maakte en onvertrouwd aanvoelde?’ Er zijn dus drie aspecten in het patronaat naar voor gekomen die het voor mij onveilig maakte zoals de openheid, de donkere tunnel, de grote grasvelden en grote speelzaal.

Mijn ontwerp heb ik dus gelinkt aan deze drie aspecten. Hoe kan ik de ruimte veiliger gaan maken door toevoeging van iets? Daarom niet door alles te gaan afsluiten maar door gebruik te maken van een soort afbakening die toch nog steeds open is. Enkele referenties zijn Felice Varini, die een soort geometrisch perspectief gaat gebruiken die als het ware een afbakening maakt, hetzelfde bij Fred Sandback die barrières maakt door gebruik te maken van touwen. Verder over het ontwerp zijn er vier zijopeningen in de ruimte die uitkomen op de straat en die dus hoofdzakelijk voor dat onveilige gevoel zorgde. Ik wil dit gaan oplossen door vier boxen te maken die aan de vier zijopeningen zijn geplaatst. De binnenkant heeft een rode kleur. Dit wijst het kind er op dat wanneer hij verder loopt een gevaar kan opduiken. In de donkere tunnel heb ik smalle vierkante boxen in verschillende kleuren geplaatst, die voor een speelser en aantrekkelijker gevoel zorgt. En als laatste heb ik de speelzaal langs één zijde van het gebouw onder handen genomen. Hier heb ik verschillende boxen in de muur aangebracht met verschillende kleuren aan de binnenkant. Het kind kan er van binnen naar buiten kijken en ook andersom, zo kunnen  ze zowel het exterieur als het interieur van op een afstand gaan observeren, dit kan zittend, liggend of staand gebeuren. Het was dus de bedoeling om het onveilige gevoel die ik vroeger heb ervaart in het patronaat, door middel van een ingreep in de ruimte, het een veiliger gevoel te geven.

Hiernaast zijn nog enkele aanpassingen in mijn ontwerp gebeurd. De vier boxen met de rode kleur worden niet enkel gebruikt als soort afbakening om het kind te beschermen maar ook als een soort ontmoetingsplaats. Een punt om samen met je vriendjes af te spreken of een plaats waar je op je mama of papa wacht. Hier voorzie ik dus een specifiek teken in elke box die een duidelijk herkenningspunt wordt. Ook plaats ik er enkele tafels en stoelen die voor beschutting kunnen zorgen als het regent. In de donkere tunnel zal ik de smalle vierkante boxen als gebruiksvoorwerpen gaan maken zoals ook tafels, stoelen, om aan te hangen,…Hetzelfde zal ik doen bij de boxen in de speelzaal, ook hier ga ik de boxen ontwerpen zodat je ze kan gebruiken als tafels en stoelen.

Openheid

Donkere tunnel

De grote speelzaal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s