Onheimelijkheid

Hoe (on)betrouwbaar is het geheugen als ontwerpinstrument? Herinneringen kunnen zo sterk of zo zwak zijn dat ze soms de werkelijkheid beginnen te overstijgen: dit leidt soms tot een ongemakkelijk gevoel dat het geheugen niet zo betrouwbaar blijkt als we denken. Zo zijn herinneringen aan plekken, geuren, beelden, personen vaak onbewust vervormd en gevormd door ons geheugen. Door de jaren heen beginnen deze herinneringen een eigen leven te leiden. Plots blijkt een plek totaal anders te zijn terwijl ze objectief dezelfde is gebleven: dit heeft een vervreemdende werking op ons denken en doen. Ligt het aan mijn geheugen of ligt het aan de plek?

 

Voor deze opdracht gaan we eigenlijk op zoek naar een herinnering van een plek of een ruimte dat sommige van onze handelingen in enig opzicht heeft gevormd. We gaan deze herinnering gaan evoceren en sublimeren. We gaan deze dierbare/traumatische herinneringen aan bepaalde plekken of interieurs gaan herbeleven en gaan in vraag stellen. We bevragen ook de betrouwbaarheid van het geheugen.

 

Met deze opdracht trachten we onze herinnering te transformeren en te transfereren naar een collectief en maatschappelijk niveau. De herinnering sublimeren naar de wereld toe. Expliciete onderzoeksvragen gaan ons hierbij helpen.

 

‘het geheugen vormt een van de belangrijkste functies –om niet te zeggen de meest essentiële- van het menselijke intellect. Het is dank zij dit vermogen dat we de link kunnen leggen met afwezige voorwerpen. Zonder het geheugen zou de mens maar een ellendig leven leiden. (bron: Traité sur l’alienation mental Guislain, 1826)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s